Omgevingconnect : Nieuwe drinkwatertarieven worden door de watermaatschappijen in een tariefplan gegoten (2017-2022)

Terug naar overzicht

Drinkwaterprijs sterk verschillend

De drinkwaterprijs is sterk verschillend in Vlaanderen: een gezin van 2 personen met een verbruik van 75m³/jaar betaalt in de goedkoopste gemeente 2,2418 euro/m³ (vb. PIDPA in Arendonk, Dessel, Hoogstraten, Keerbergen, Lille, Nijlen, Oud-Turnhout, Ranst, Ravels, Schelle, Stabroek) en in de duurste gemeenten 4,0692 euro/m³ (vb. IWVB in Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Machelen, Merchtem, Sint-Genesius-Rode, Wemmel, Zaventem) (Bron: vmm.be). 

Nieuwe methode voor drinkwaterregulering

Watermaatschappijen mogen hun tarieven niet zomaar aanpassen. Sinds kort is de Vlaamse Overheid bevoegd en verloopt de drinkwaterregulering via een nieuwe methode.

De afgelopen periode (mei 2016 – juli 2016) hebben alle drinkwatermaatschappijen hun tariefplan van 6 jaar (2017-2022) openbaar moeten maken aan hun abonnees, die opmerkingen konden indienen bij de watermaatschappij.  Het tariefplan omvat gedetailleerde toekomstverwachtingen per maatschappij voor onder andere de kosten, opbrengsten en investeringen van de watermaatschappij en de daarop berekende tarieven. 

Het resultaat van de consultatieperiode verwerkt de watermaatschappij in een definitief tariefplan. De VMM beoordeelt dit plan en verleent al dan niet een goedkeuring.

Dit tariefpad moet zorgen voor meer voorspelbaarheid en stabiliteit van de tarieven voor de klant.

Voor het waterverbruik in 2016 werden overgangstarieven vastgelegd.

 Op te volgen in uw gemeente!

 

Terug naar overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Enkele projecten