Energieprestaties gebouwen (EPC NR)

Het energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële eenheden heet EPC NR. Dit EPC geeft de energiezuinigheid weer van een gebouweenheid die gebruikt wordt als kantoor, school, winkel, ziekenhuis… Het rapport geeft tevens weer welke inspanningen nog nodig zijn om te renoveren tot een koolstofneutrale gebouweenheid.

Het EPC NR wordt opgesteld door een energiedeskundige type D voor elke niet-residentiële gebouweenheid. Het certificaat is 5 jaar geldig en omvat 2 onderdelen: de energiescore en het energielabel. Het energielabel heeft het aandeel hernieuwbare energie weer, terwijl de energiescore een indicatie is voor de energieprestatie van de gebouweenheid en zijn installaties voor verwarming, koeling, sanitair warm water, verlichting, bevochtiging en ventilatie.

Het EPC NR is sinds 1 januari 2023 verplicht bij verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouweenheden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het EPC NR eveneens verplicht voor alle gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen. Vanaf 2025 geldt de verplichting ook voor elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 1000 m² en vanaf 2026 voor gebouweenheden kleiner dan 1000 m² (los van overdracht of verhuur).

Het energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële eenheden wordt opgemaakt door de eigenaar, erfpachter of opstalhouder. BOVA ENVIRO+ heeft energiedeskundigen ter beschikking die voor uw niet-residentieel gebouw een EPC NR kunnen opmaken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Enkele projecten