BOVA ENVIRO+ klaar om ook de kleine en middelgrote windturbines te vergunnen !

Terug naar overzicht

Haven Oostende huldigde vanmorgen een Xant windturbine in, in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Burgemeester Johan Vandelanotte. BOVA ENVIRO+ is nu ook helemaal klaar om voor dergelijke projecten vergunningsaanvragen in te dienen.

Daar het in Oostende niet mogelijk is, onder andere door de nabijheid van de luchthaven, om een grote multi Mega Watt windturbine te plaatsen, opteerde Haven Oostende te gaan voor een alternatief; een middelgrote windturbine. De eenvoud, lage onderhoudskost en hoge energieopbrengst van de XANT windturbine, hielpen de Haven Oostende om voor XANT te kiezen. De geproduceerde energie zal hoofdzakelijk gebruikt worden door de haven zelf.  

Vlaams Minister Bart Tommelein wees op het belang van het plaatsen van middelgrote windturbines in het kader van het Vlaams Energieplan: “Middelgrote windturbines worden ingezet voor decentrale energieproductie. Deze laten toe om dichter bij de afnemer geplaatst te worden waar de geproduceerde energie rechtstreeks verbruikt wordt door de industrieel of landbouwer.”  

Wat de Haven van Oostende hier aantoont, is een perfect voorbeeld van decentrale energieproductie. De middelgrote windturbine zal in de meeste gevallen economisch rendabel zijn, als de industrieel of landbouwer de opgewekte energie zelf afneemt. Decentrale energieproductie mbv van middelgrote wind zal Vlaanderen ook toelaten een stukje dichter bij de in Parijs goedgekeurde doelstellingen van COP21 te staan.   

XANT, is een middelgrote windturbine producent met als aandeelhouders de firma’s 3E uit Brussel, VYNCKE NV uit Harelbeke, het Vlaams investeringsfonds PMV en de business angel Jo VERSAVEL uit Kortrijk. Voor Haven Oostende past dit initiatief binnen de praktische uitvoering van het Europees project PECS.  

Voor verdere informatie betreffende de benodigde vergunningen en mogelijkheden kan u steeds terecht bij BOVA ENVIRO+: info@bovaenviroplus of 09 210 28 60

Terug naar overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Enkele projecten