Omgevingconnect : Vlaamse Regering investeert in toekomst elektrische wagens

Terug naar overzicht

Elektrische wagens als milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke benzine- en dieselwagens

De elektrische wagens zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de bestaande vervuilende diesel- en benzinewagens in het kader van de vermindering van uitstoot van CO2, fijn stof en NOx en zijn bijgevolg een goede maatregel in het kader van het verbeteren van de luchtkwaliteit in Vlaanderen. De eerste commerciële elektrische wagens werden aan het eind van het vorig decennium op de markt gebracht. Op 1 augustus 2016 reden er ongeveer 4500 elektrische personenwagens in België (bron: FGOV).

 

Doelstelling Vlaamse Regering

De Vlaamse Regering wil het gebruik van elektrische wagens verder promoten, en streeft ernaar om tegen 2020 60.000 elektrische wagens op onze wegen te hebben. Om de drempel tot aankoop van zo’n wagen te verlagen, zal onder andere de mobiliteit van de wagen verhoogd worden. Daarom heeft de Vlaamse Regering beslist om te investeren in het voorzien van extra laadpalen. In totaal komen er 2500 nieuwe elektrische laadpalen bij tegen 2020, waarvan de eerste geplaatst zullen worden in het voorjaar van 2017. Tegen eind 2017 zullen er reeds 750 extra publieke laadpalen bijgekomen zijn (bron: www.tommelein.be).

 

Nieuw spreidingsplan laadstations in Vlaanderen

Minstens één laadstation per Vlaamse gemeente

Het aantal laadpalen per gemeente en de exacte locatie ervan wordt beschreven in het nieuwe spreidingsplan, opgesteld door de Vlaamse Regering in samenwerking met Eandis en Infrax. In elke gemeente zal er minimum één laadpaal voorzien worden.

Laadpaal volgt gebruiker

De locatie van de laadpalen werd gekozen op basis van onder andere het aantal mensen in de omgeving die elektrisch rijden, de goede bereikbaarheid, de mogelijkheid tot langer parkeren en de nabijheid van winkels of sportcentra. Verder zullen er ook een aantal snelladers voorzien worden langs de Vlaamse snelwegen. (bron: www.eandis.be)

Figuur: overzicht van steden en gemeenten waar minstens 10 extra laadpalen voorzijn zijn

(bron: www.tommelein.be)

Meer informatie omtrent de exacte locatie van de laadpalen en de aantallen per gemeente vindt u op: http://www.tommelein.com/spreidingsplan-voor-5-000-extra-laadpunten-tegen-2020/

Terug naar overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Enkele projecten